Kognitiv psykologi i læring og engagement

Indhold:

  • System 1 og System 2: Kahneman's teori og dens betydning for engagement
  • Predictive Coding: Hjernens forudsigende natur og dens indflydelse på læring
  • Belønning og motivation: Overjustification effect og indre vs. ydre motivation
  • Neuroplasticitet: Hjernens forandring under læringsprocesser (Tetris-eksemplet)
  • Det mentale haglgevær: Kognitive processer i informationsbearbejdning
  • Implikationer af kognitive teorier for læringsdesign og engagement
  • Praktiske strategier til at engagere System 1 og System 2 i læringsprocesser
  • Kritisk analyse af traditionelle motivationsstrategier i læringssammenhænge

Indsigtsfuld guide for e-learning udviklere, undervisere og læringsdesignere. Fokus på at integrere kognitiv psykologisk teori i design af effektive og engagerende læringsoplevelser. Målet er at skabe læringsmaterialer, der arbejder med, ikke imod, hjernens naturlige processer.

Når du designer læringsmateriale eller andet kommunikationsmateriale, er det vigtigt, at du forstår engagement og ved, hvordan du kan påvirke det.

Mange tror fejlagtigt, at engagement og motivation er det samme. Dette fører til strategier, der fokuserer mere på at motivere end på at engagere modtageren.

Det kan let ende med at have den modsatte virkning: At modtagerne tuner ud mentalt.

I denne artikel vil du også opdage at jeg sandsynligvis kender din passwordstrategi og få svaret på hvorfor du IKKE skal starte med at opremse læringsmål.

Udover indre motivation så taler selvbestemmelsesteorien også om udefrakommende (extrinsic) motivation. Herunder falder straf og belønning. Vi kan ligeså godt få svesken på disken fra start: Det virker ikke ret godt. Overjustification effect Hvis man spiser en sød frugt som man kender, så forventer hjernen, at den er sød og bliver derfor ikke synderligt ”glad”, når man smage ...

Hjernen er IKKE en computer og forsøger heller ikke på at være det. Allerhelst vil den være en krystalkugle, der kan se ind i fremtiden for bedre at kunne håndtere de situationer der måtte opstå. Viden om fortiden, dvs. minder, er kun vigtige i det omfang, at de måske kan hjælpe os til at træffe bedre beslutninger i fremtiden. Denne indsigt bygger på teorien om Predictive Coding og har betydning for hvordan vi mennesker lærer og hvad der motiverer os.

Kig godt på ovenstående billedeBilledet forestiller hjernescanninger af samme person, og er fra et forsøg af Richard Haier (1992) – i øvrigt fundet i Julie Dirksens fremragende bog, Design for How People Learn (http://usablelearning.com/the-book/). På begge billeder spiller personen Tetris mens vedkommendes hjerne bliver scannet. På billedet til venstre er personen nybegynder i ...

Psykologen og nobelpristageren, Daniel Kahnemann, har skrevet bogen ”At Tænke – hurtigt og langsomt”. I den siger han, at vi har to systemer, som vi bruger til at forstå verden med: system 1 og system 2. System 1 tænker hurtigt, er ”billigt i drift”, ubevidst, kører hele tiden og har en tendens til at generalisere. Det leder konstant efter sammenhænge mellem de ting vi oplever ...