Hvad er 4Mat og hvad er det videnskabelige grundlag?

Det er tilsyneladende helt gratis at kaste noget halvlunken pseudovidenskab sammen og lave sin egen teori om læring. Det gjorde Bernice McCarthy, 1980 da hun fik ideen til 4Mat.  4mat er en meget anvendt metode til at designe elæring, du kan læse mere om den her: http://www.4mat.eu/theory-the-theory.aspx.

4Mat kaldes dog en model og ikke en teori, og påstås at være funderet på ”adskillige langtidsholdbare teorier inden for læring, psykologi og forskning om hjernen”. Det drejer sig her om læringsstile, ideen om en dominant kreativ højre eller logisk venstre hjernehalvdel og Jungs omdiskuterede typologi, der også lagde grundlaget for MBTI.

Så det er altså en syntese af hele to en halv gange pseudovidenskab, præsenteret som om det bygger på solid forskning. Modellen er i øvrigt udmærket til at sikre, at man får præsenteret det, man gerne vil formidle på en struktureret måde, der øger sandsynligheden for, at modtageren forstår det, der skal formidles. Som med teorien om læringsstile og Howard Gardners 7 intelligenser, så er 4Mat også udmærket til at skærpe underviseres fokus på, at vi alle lærer forskelligt.

Men det ændrer ikke ved, at det videnskabelige fundament er volapyk.

Har du lyst til at lære mere?

Hvis du er interesseret i videnskab, lærings- og hjerne myter vil denne artikel sikkert interessere dig.

Her finder links til mere brugbare, videnskabeligt funderede,  læringsteorier.

Hvis du vil vide mere om digital læring og e-læring kan du starte med vores Elearning FAQ

... og leder du efter hjælp at udvikle spændende e-learning, eller vil du gerne lære at lave spændende e-learning selv - så giv os et praj.

 

Om forfatteren