Viden er ikke færdighed

Ruth Colvin Clark har i sin bog, ”Evidence Based Training Methods”(affiliate link), et kapitel, der hedder ”Content Covered is not Content Learned”, altså løseligt oversat ”Indhold dækket, er ikke indhold lært”.

Hun fortæller her historien om Continental Flight 3407, der lettede den 12. februar 2009. Undervejs gik flyet i et ”stall”, og piloten vidste ikke, hvordan man håndterede det. Flyet styrtede ned i Buffalo, NY, USA. 50 mennesker døde. Når et fly ”staller”, er det fordi næsen vender for meget opad, og det derfor har mistet opdrift. Løsningen er at vende næsen nedad, for derved igen at skabe opdrift.

Havarikommissionen undersøgte pilotens uddannelse og konkluderede, at ”indholdet blev dækket, men ikke øvet” i en flysimulator. Hvad kan man lære om læring af det?

Et bud er, at hvis man skal kunne udføre en opgave i en presset situation, så er det ikke nok at have læst om den. Så skal man have øvet sig i at udføre den. Det gælder ikke kun for piloter, men alle mulige sammenhænge. Eksempelvis er der inden for salg og ledelse en del teknikker, man kan anvende, og som man ved virker, hvis altså den person, der anvender dem kan gøre det troværdigt. Og her ligger problemet. Der er meget stor forskel på at lære på et kursus med kollegaer, at man skal ”bede om ordren”, ”rose en kunde”, eller ”tage en svær, men nødvendig dialog med en kollega”, og på faktisk at gøre det i praksis, når man møder ind på sit job igen. Noget, der kan hjælpe i den situation, er at øve sig igennem rollespil, der jo kan tjene som en slags simulation, omend det ikke er en flysimulator.

Har du lyst til at lære mere?

Hvis du er interesseret i at læse mere om motivation og læring kan disse artikler måske interessere dig.

Hvis du vil vide mere om digital læring og e-læring kan du starte med vores Elearning FAQ

... og leder du efter hjælp at udvikle spændende e-learning, eller vil du gerne lære at lave spændende e-learning selv - så giv os et praj.

 

Om forfatteren