SCORM: Den ultimative guide til ikke-teknikere

Introduktion til SCORM - hvad det er, og hvorfor du skal tage det seriøst

Hvad er SCORM, og hvorfor skal du kende til det, hvis du arbejder med e-learning?

SCORM står for "Sharable Content Object Reference Model" og er en standard, der sikrer, at indholdet fungerer sammen med forskellige Learning Management Systems (LMS'er). Med SCORM kan du oprette indhold én gang og bruge det på tværs af forskellige platforme, hvilket sparer tid og ressourcer.

Hvis du er helt ny i forhold til SCORM kan Tomas her gøre dig lidt klogere på under 2 minutter:

Hvad SCORM?

Du kan også læse vores artikel SCORM for dummies og travle mennesker

Hvad kan SCORM gemme af værdier?

SCORM sender data fra e-learning indholdet til LMS’et og kan gemme en række værdier, herunder brugerens var på spørgsmål, tid brugt på indholdet og om de har færdiggjort hele e-learning indholdet, eksempelvis ved at bestå en test. Du finder en komplet liste over hvad der sendes mellem indhold og LMS, en såkaldt scorm runtime reference her.

Hvilke versioner findes der af SCORM og hvilken skal jeg vælge.

SCORM findes i to forskellige versioner: SCORM 1.2 og SCORM 2004 (også kendt som SCORM 1.3). SCORM 2004 har også nogle underudgaver som 1st, 2nd, 3rd og 4th edition, men for langt de fleste vil det ikke have nogen reel betydning om du vælger den ene eller anden version.

Hvis dit LMS understøtter SCORM 2004, kan du lige så godt vælge den, da den har nogle få forbedringer i forhold til SCORM 1.2. Men hvis dit LMS kun understøtter SCORM 1.2, så skal du selvfølgelig bruge den version.

Hvordan laver man SCORM-pakker?

Den letteste måde er at anskaffe sig et forfatterværktøj som eksempelvis Articulate  Storyline eller Articulate Rise. Men et forfatterværktøj kan man publicere, eller gemme som SCORM, på Samme måder som man kan gemme en PowerPoint fil som en PDF.

Når du har gemt dit e-learning kursus i SCORM format skal det uploades til LMS for at det er tilgængeligt for kursisterne.

Vi anbefaler, at du læser vores artikel om SCORM-forfatterværktøjer for at få en oversigt over de forskellige muligheder, og hvad de hver især kan tilbyde.

Kan du lave SCORM-pakker uden et forfatterværktøj?

Ja, men det kræver dog en vis teknisk viden og kan være tidskrævende og er generelt ikke noget vi anbefaler.

Hvordan konverterer du PowerPoint eller film til SCORM?

Mange e-learning-udviklere ønsker at konvertere eksisterende PowerPoint-præsentationer eller film til SCORM-kompatible indhold. Der er forskellige værktøjer til rådighed, der kan hjælpe dig med at gøre dette, herunder Articulate Storyline og Adobe Captivate.

Konvertering af PowerPoint-præsentationer til SCORM-indhold kan være en relativt enkel proces, da mange forfatterværktøjer inkluderer funktioner, der gør det muligt at konvertere PowerPoint-filer direkte til SCORM-kompatible indhold. Konvertering af film til SCORM-kompatible indhold kan dog kræve mere teknisk viden og værktøjer til videoredigering.

Hvad er filtypen på en SCORM-fil

En SCORM-pakke er en ZIP-fil, der indeholder alle filer, der er nødvendige for at afvikle e-learning indholdet.

Hvordan ser du, om en ZIP-fil er en SCORM-pakke?

For at se om en ZIP-fil er en SCORM-pakke, skal du åbne ZIP-filen og se efter, om der er en fil med navnet "imsmanifest.xml" i rodmappen. Dette er en obligatorisk fil i en SCORM-pakke, der beskriver strukturen og indholdet af e-learning indholdet. Når det kommer til filtypen på en SCORM-fil, er det typisk .zip-fil, men det kan variere afhængigt af, hvordan filen er pakket og gemt. Du kan dog altid åbne SCORM-pakken ved at udpakke ZIP-filen og åbne imsmanifest.xml-filen i en teksteditor for at få en forståelse af indholdet. 

Hvordan kan man se hvilke SCORM beskeder der sendes?

For at se hvilke SCORM-beskeder der sendes, kan du bruge et værktøj kaldet SCORM Debug Logs. Dette værktøj genererer en logfil med alle de SCORM-beskeder, der sendes mellem indholdet og LMS'et. Loggen kan hjælpe dig med at identificere eventuelle problemer eller fejl, der opstår under afviklingen af dit e-learning-indhold.

Hvordan kan du se og debugge SCORM-beskeder, f.eks. i SCORM Cloud? S

SCORM Cloud er et populært værktøj, der bruges til at afvikle og teste SCORM-kompatibelt indhold. Det indeholder også en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at se og debugge SCORM-beskeder. En af disse værktøjer er Debug Logs, som vi tidligere nævnte. Udover Debug Logs indeholder SCORM Cloud også et værktøj kaldet SCORM Dispatch, som giver dig mulighed for at sende testbeskeder til dit indhold og se, hvordan det reagerer på disse beskeder. Alt i alt er SCORM Cloud et værdifuldt værktøj til at teste og debugge dit SCORM-kompatible indhold. SCORM cloud kræver at du opretter en, gratis, konto.

Hvilke andre e-learning-standarder findes der, og hvordan adskiller de sig fra SCORM?

Udover SCORM findes der også andre e-learning-standarder, herunder AICC (Aviation Industry Computer-Based Training Committee) og Tin Can API (også kendt som Experience API eller xAPI).

AICC blev udviklet før SCORM og er en ældre standard som vi ikke er stødt ind i vores 20 år i branchen.

xApi, tidligere kaldet Tin Can API, er den nyeste standard, og blev udviklet for at overvinde nogle af begrænsningerne i SCORM. xApi fokuserer på at spore aktiviteter og oplevelser, der ligger uden for det traditionelle e-learning-kursus. Det giver mulighed for at spore læring i mere komplekse miljøer, såsom på jobbet eller i det virkelige liv. I praksis understøttes xApi, ikke af særligt mange LMS’er og de nye funktioner i xApi der skulle adskille den fra SCORM bliver ikke rigtigt taget i brug. Selv hvis xApi anvendes er der stadig typisk den samme slags data som der gemmes med SCORM.

I modsætning til SCORM og AICC er Tin Can API ikke bundet af en bestemt teknologi, og det kan bruges på tværs af forskellige platforme og applikationer. Tin Can API kan også spore flere forskellige typer læring, herunder blended learning og gamification.

Der er også andre standarder, såsom Learning Tools Interoperability (LTI), Common Cartridge og Learning Content Development System (LCDS). I praksis bruger alle SCORM i e-learning-verdenen og det er svært at se at det skulle ændre sig inden for den nærmeste fremtid.

SCORM er en gammel standard. Skal jeg være bekymret for fremtiden?

Nej hvis du vælger et værktøjs som f.eks. Articulate Storyline kan du gemme samme kursus i alle de mest gængse formater.

Hvad er Tin Can API (xAPI), og hvordan fungerer det i forhold til SCORM?

Tin Can API (også kendt som Experience API eller xAPI) er en nyere standard til e-learning-indhold, der adskiller sig fra SCORM på flere måder. Mens SCORM primært fokuserer på tracking af specifikke handlinger i et e-learning-modul, såsom at besvare spørgsmål eller gennemse sider, giver Tin Can API mulighed for at spore mere nuancerede interaktioner, såsom deltagelse i en simulering eller udførelse af en handling uden for selve e-learning-modulet.

Tin Can API gør dette ved at give mulighed for at sende "erfaringsdata" (eng: experience data) fra en brugerhandling i en applikation til et "Learning Record Store" (LRS), som fungerer som en central database for at gemme og analysere disse data. På denne måde kan brugerens aktiviteter spores og analyseres på tværs af forskellige applikationer og systemer.

Mens SCORM primært er designet til at fungere inden for en LMS, kan Tin Can API bruges på tværs af en lang række applikationer og systemer, såsom mobile applikationer og gamification platforme.

Det er dog vigtigt at bemærke, at SCORM stadig er den mest udbredte standard til e-learning og at mange LMS'er stadig kun understøtter SCORM. Men med Tin Can API har der åbnet sig nye muligheder for at spore og analysere brugeraktiviteter på tværs af forskellige platforme og systemer. Tin Can er spændende men udbredelsen og anvendelsen lader vente på sig. 

Har du spørgsmål om SCORM så tag fat i os.

Skal vi hjælpe dig med at udvikle SCORM e-learning, eller vil du lære at lave e-learning selv? Eller leder du efter et LMS der ikke ruinerer dig? 

Vi udvikler normalt SCORM e-learning ved hjælp at værktøjerne Articulate Storyline og Articulate Rise, men kan også lave specialløsninger og udvide mulighederne for hvad man kan med SCORM.

Om forfatteren