De bedste programmer til at lave e-learning i 2024

E-læring og forfatterværktøjer

E-læring er en effektiv metode til at videreformidle viden og færdigheder, og det udvikles typisk med det, man kalder et forfatterværktøj, eller på engelsk, et "authoring tool". I dette indlæg vil vi se nærmere på, hvad et forfatterværktøj er, og give dig en kort introduktion til nogle af de mest relevante værktøjer på markedet i 2024.

Her kan du se en oversigt over de emner vi komme ind på.

Hvad er et forfatterværktøj?

Et forfatterværktøj er et program, der gør det muligt at samle tekst, lyd, billeder og videoer i multimediepræsentationer. Du kan også oprette interaktive elementer, såsom quizzer, og publicere indholdet i SCORM-standarden, så det kan integreres i forskellige Learning Management Systemer (LMS).

Der findes et stort antal forfatterværktøjer på markedet. For blot få år siden var der allerede flere hundrede værktøjer at vælge imellem, og antallet er formentlig kun vokset siden da. Men heldigvis kan de mest relevante værktøjer hurtigt indsnævres til en håndfuld, som vi vil gennemgå i dette indlæg.

To typer af SCORM forfatterværktøjer: Skyen eller skrivebordet?

Når det kommer til SCORM forfatterværktøjer, er der to hovedtyper: Cloud-baserede og desktop-baserede værktøjer. Lad mig give dig en hurtig sammenligning:

Cloud-baserede forfatterværktøjer: Online og nemme at bruge

Cloud-baserede forfatterværktøjer findes helt og holdent online og er hosted på en ekstern server. Du behøver ikke at downloade eller installere noget, og du kan arbejde på dine e-learning projekter fra enhver computer med internetadgang. Dette giver dig en høj grad af fleksibilitet og gør det nemt at samarbejde med andre.  

Desktop-baserede forfatterværktøjer: Lokal installation og mere kontrol

Desktop-baserede forfatterværktøjer installeres derimod direkte på din computer. De kræver muligvis internetforbindelse for visse funktioner, men mange af dem kan arbejde offline. Med et desktop-baseret værktøj får du ofte mere kontrol over dine filer og indstillinger, og du kan arbejde på projekter uden at skulle bekymre dig om internetforbindelsen.

Der er fordele og ulemper ved begge typer af SCORM-forfatterværktøjer, så det handler om at finde den løsning, der passer bedst til dine behov og arbejdsstil.

De mest relevante forfatterværktøjer i 2023

Der er to store leverandører af e-læring forfatterværktøjer, samt et hav af mindre producenter og open source-produkter. I denne artikel vil vi fokusere på de mest relevante værktøjer for e-learning i 2023, herunder Articulate Storyline, Articulate Rise, Camtasia og Adobe Captivate. Vi vil også kort nævne andre værktøjer som Elucidat, Lectora, iSpring Suite og Adapt, så du får en fornemmelse af de forskellige muligheder, der er til rådighed.

Articulate Storyline: Den mest alsidige løsning

Når det kommer til e-learning forfatterværktøjer, er Articulate Storyline en af de mest alsidige og populære løsninger. I dette afsnit vil jeg fortælle dig, hvorfor Storyline er så fantastisk og fremhæve nogle af de vigtigste styrker.

Articulate Storyline: Styrker og fordele

Articulate Storyline er et desktop-baseret værktøj, der giver dig utrolig fleksibilitet og kontrol over dit e-learning indhold.

Her er nogle af de vigtigste fordele:

 • Brugervenligt: Storyline har et intuitivt brugerinterface, der ligner Microsoft PowerPoint, hvilket gør det nemt for nye brugere at lære og komme i gang.
 • Interaktivitet: Med Storyline kan du nemt oprette interaktive elementer, quizzer og simulationer, der gør dit e-learning indhold mere engagerende og effektivt.
 • Kraftfuld og alsidig: Selvom Storyline er let at bruge, kan det virkelig gøre meget. Værktøjet er i stand til at håndtere avancerede funktioner og interaktioner, hvilket gør det muligt at skabe e-learning indhold, der er tilpasset forskellige niveauer af brugere og læringsbehov.

 

Hvis man skal nævne nogle begrænsninger i forhold til Storyline så ville det være at det ikke helt så let at udvikle i som Articulate Rise og at funktionalitet og design derfor er mere afhængige af dine evner som udvikler. Til gengæld er det nærmest ingen begrænsninger for hvad du kan lave. Jeg synes at balancen mellem frihed og indlæringskurve er rigtigt god.

Articulate Storyline er del af Articulate 360 suiten der også indeholder Articulate Rise.

 

Articulate Rise: Det letteste valg med flot responsivt design

Når det kommer til brugervenlighed og hurtig oprettelse af e-learning indhold, er Articulate Rise et fremragende valg. Dette cloud-baserede forfatterværktøj er særligt velegnet til dem, der ønsker at lave pænt og responsivt indhold uden at skulle bruge for meget tid på design og tekniske detaljer.

Articulate Rise: Styrker og fordele

Her er nogle af de vigtigste fordele ved at bruge Articulate Rise:

 • Meget let at bruge: Rise er kendt for sin enkelhed og brugervenlighed. Du behøver ikke at være en erfaren designer eller programmør for at lave flot og engagerende e-learning indhold med Rise.
 • Responsivt design: Indhold oprettet med Rise fungerer godt på forskellige skærmstørrelser og enheder, hvilket sikrer en god oplevelse for alle brugere, uanset om de benytter en smartphone, tablet eller computer.
 • Skabelonbaseret: Rise er baseret på et skabelonsystem, hvilket gør det hurtigt og nemt at oprette professionelt udseende kurser. Du kan vælge mellem forskellige foruddefinerede blokke og skabeloner, der passer til dine behov.

Begrænsninger: Skabelonbaseret design

Det er værd at nævne, at det skabelonbaserede design i Articulate Rise også kan have sine begrænsninger. Selvom det gør det nemt og hurtigt at oprette indhold, kan det samtidig betyde, at du har mindre kreativ kontrol og fleksibilitet sammenlignet med andre, mere avancerede forfatterværktøjer. Her er nogle af de ulemper, der kan opstå med det skabelonbaserede design:

 • Mindre kreativ kontrol: Da Rise er baseret på foruddefinerede skabeloner og blokke, kan du opleve, at dine muligheder for at tilpasse designet og layoutet af dine kurser er begrænsede. Dette kan være en ulempe for dem, der ønsker at skabe mere unikt og specialdesignet indhold.
 • Låst design: I nogle tilfælde kan skabelonbaserede værktøjer som Rise føre til ensartet og genkendeligt indhold, som ikke nødvendigvis skiller sig ud fra mængden. Hvis det er vigtigt for dig at skabe helt unikke e-learning kurser, kan dette være en faktor at overveje.

På trods af disse begrænsninger er Articulate Rise et fremragende valg for dem, der ønsker at lave flot og responsivt e-learning indhold med minimal indsats og tid. Hvis du prioriterer brugervenlighed og hastighed i dit arbejde med e-learning, er Rise et værktøj, der er værd at overveje.

Articulate Rise er del af Articulate 360 suiten der også indeholder Articulate Storyline.

 

Vyond: En e-learning outsider med stor værdi

Selvom Vyond (tidligere kendt som GoAnimate) ikke teknisk set er et e-learning forfatterværktøj, fortjener det alligevel en æresomtale på grund af dets alsidighed og evne til at skabe engagerende animerede videoer, der kan bruges i e-learning sammenhænge.

Vyond: Hurtigt, nemt og kreativt

Vyond er et online værktøj, der gør det enkelt at oprette animerede videoer til forskellige formål, herunder forklaringsvideoer og e-learning indhold. Her er nogle af de vigtigste styrker ved Vyond:

 • Let at lære og bruge: Vyond er designet til at være brugervenligt og hurtigt at arbejde med, hvilket gør det tilgængeligt for brugere på alle niveauer.
 • Bredt udvalg af elementer: Vyond tilbyder et stort udvalg af baggrunde, objekter og figurer, samt tre forskellige tegnestile. Dette gør det nemt at skabe forskelligartede og spændende videoer.
 • Tilpasning og integration: Tilpasning og integration: Du kan oprette tilpassede figurer og uploade dine egne grafikker og lyde i Vyond. Værktøjet kan også integreres fint med andre e-learning værktøjer som Articulate Storyline og Rise, hvilket gør det nemt at inkludere dine animerede videoer i dine e-learning kurser.
 • Livlige og interessante videoer: En af de ting, vi særligt værdsætter ved Vyond, er, hvordan figurerne bevæger sig og interagerer i løbet af en scene. Dette gør videoerne mere dynamiske og fængslende at se på.

Alt i alt er Vyond et fantastisk værktøj til at oprette animerede videoer, der kan berige dine e-learning projekter og give dine kurser et professionelt og engagerende udtryk. Selvom det ikke er et dedikeret e-learning forfatterværktøj, er det bestemt værd at overveje som en del af din værktøjskasse, når du arbejder med e-learning indhold.

 

Camtasia: Det perfekte værktøj til video-baseret e-learning

Når det kommer til video-baseret e-learning, er Camtasia et af de bedste værktøjer på markedet. Det er en god løsning, hvis du ønsker at skabe indhold, der primært fokuserer på videooptagelser, skærmoptagelser og let redigering af video og lyd.

Nemt og hurtigt at arbejde med

Camtasia er kendt for sin brugervenlige og intuitive brugergrænseflade, som gør det let og hurtigt at producere høj kvalitets videoindhold. Det er et desktop-baseret værktøj, som betyder, at du kan bruge det, selvom du ikke har internetforbindelse.

Camtasia er udstyret med mange praktiske funktioner som eksempelvis muligheden for at optage din skærm, tilføje effekter og animationer til dine videoer, indsætte quizzer og interaktive elementer og meget mere. Jeg ville nok ikke bruge Camtasia til at lave quizzer, når jeg har Articulate Storyline eller Rise, men i en smal vending kan det godt bruges.

Du kan redigere dine videoer med effekter og overgange, tilføje tekst og billede i høj kvalitet og justere lyd og farve.

Fleksibilitet og integration

Camtasia kan eksportere dit indhold i forskellige formater og størrelser, hvilket giver dig fleksibilitet til at bruge dit indhold på forskellige platforme. Du kan også integrere dit Camtasia-indhold med andre e-learning-værktøjer som Articulate Storyline og Rise, hvilket gør det til en god løsning, hvis du ønsker at kombinere forskellige medier.

Konklusion

Camtasia er en god løsning til at lave video-baseret e-learning-indhold med sin brugervenlige grænseflade, kraftfulde funktioner og fleksibilitet. Hvis du ønsker at producere professionelle og interaktive videoer til dine brugere, kan Camtasia være det perfekte valg for dig. Hvis du allerede har bestemt dig for at købe Articulate 360 suiten så vent lige med at købe Camtasia før du har undersøgt om du kan ”nøjes” med Articulate Replay der er inkluderet i Articulate 360. Articulate Replay kan nogle af de samme ting som Camtasia så der kan du muligvis spare nogle penge.

Adobe Captivate: Et erfarent alternativ med sine udfordringer

Adobe Captivate har en lang historie inden for e-learning værktøjer, der går tilbage til 2002, hvor det blev lanceret som RoboDemo. Efter at Adobe købte produktet i 2004, har det udviklet sig til at være et af de mest kendte e-learning forfatterværktøjer på markedet.

Adobe Captivate: Fra skærmoptagelser til e-læring

Captivate begyndte som et værktøj til skærmoptagelser og har siden udvidet sin funktionalitet til at omfatte e-learning indhold. Det er et alsidigt værktøj, der kan gøre meget og er rimeligt stabilt at arbejde med. Det er det nærmeste alternativ til Articulate Storyline, som vi kan komme på.

Begrænsninger: Uoverskuelig brugeroplevelse og manglende fokus

Adobe Captivate har en tendens til at have en uoverskuelig og inkonsistent brugeroplevelse. Dette skyldes dels, at produktet har udviklet sig gennem en række opdateringer og tilføjelser, der ikke altid følger en klar vision. Desuden er e-learning og Captivate kun en lille del af Adobes store produktportefølje, hvilket betyder, at det til tider kan virke som om, det bliver nedprioriteret i forhold til deres andre værktøjer og produkter.

Et kraftfuldt værktøj, men ikke vores førstevalg

Trods sine begrænsninger er Adobe Captivate stadig et af de bedre e-learning værktøjer på markedet. Det er i stand til at håndtere en bred vifte af opgaver og er et seriøst alternativ til Articulate Storyline. Dog, som du måske har gættet, er vores foretrukne e-learning værktøjer Articulate Storyline og Rise, på grund af deres brugervenlighed og sammenhængende design.

Hvis du allerede er fortrolig med Adobe Captivate eller andre Adobe-værktøjer, kan det måske være det rigtige valg for dig. Det er vigtigt at vælge det e-learning forfatterværktøj, der passer bedst til dine behov og kompetencer. Men hvis du er ny inden for e-learning og leder efter et mere intuitivt og brugervenligt værktøj, vil vi anbefale at tage et nærmere kig på Articulate Storyline og Rise som de primære alternativer.

Adobe har udgivet en ny version af Adobe Captivate, der hedder "all-new Adobe Captivate". Den placerer sig et sted mellem Articulate Rise og Storyline ift hvilke type indhold den kan producere. Som Rise producerer den responsivt indhold (hvor indholdet tilpasser sig størrelsen på den skærm den vises på), men den har en del flere muligheder for tilpasning af indholdet.

På det punkt ligner den mere Storyline. Når jeg ikke er faldet ned af stolen af begejstring, skyldes det at brugergrænsefladen stadig er uoverskueligt og bøvlet. Jeg er simplethen ikke fan.

Når vi taler om stole, så tror jeg også at "all-new Adobe Captivate" falder ned i mellem to stole. Rise er ideelt til ikke-teknikere der hurtigt vil lave noget godt indhold der ser godt ud, Storyline kan (næsten) alt, og er bedre til mere teknisk avancerede løsninger som så også kræver teknisk indsigt. "All-new Adobe Captivate" kan mere end Rise og mindre end storyline - men svært at bruge for begge grupper. Jeg ville overveje det hvis jeg havde en projekt der partout skulle være responsivt og samtidigt var teknisk avanceret. 

Findes der gode, gratis, forfatterværktøjer?

Jeg researcher jævnligt hvad der findes af forfatterværktøjer, og er selvfølgelig særligt interesseret i gode gratis produkter.  Jeg har kigget lidt på Adapt. Selvom Adapt er gratis og open-source, har vi haft dårlige erfaringer med det, især når det kommer til SCORM-understøttelse. Dette kan føre til problemer med at spore elevernes fremskridt og gemme data korrekt.

Derudover kan Adapt have en stejl indlæringskurve for nye brugere, og det kan tage tid at mestre, hvilket kan være en udfordring for dem, der ønsker at komme hurtigt i gang med e-learning indhold.

Min konklusion er at jeg synes ikke der er nogen af de gratis produkter jeg har set der er umagen værd. Enten er de lidt svære at bruge med enten en programmøragtig eller meget skabelonagtige tilgang. Det, man sparer i forhold til at købe en licens til Articulate 360, formøbler man hurtigt i tabt produktivitet og dårlig kvalitet.

En anden ting du skal overveje når man vælger forfatterværktøj: Hvis du vælger et produkt der ikke har et stort firma i ryggen, så risikerer du at udviklingen på dit forfatterværktøj stopper - og at du så står i en situation hvor du ikke kan opdatere dit indhold.

 

Pas på 'dirty tricks' fra LMS-leverandører: Vælg det rigtige værktøj til indholdsproduktion

Når du vælger et e-learning forfatterværktøj, er det også vigtigt at være opmærksom på de potentielle faldgruber ved at anvende indholdsmodulerne i Learning Management Systemer (LMS). Selvom nogle LMS-leverandører hævder, at deres platform kan afvikle SCORM-indhold, betyder det ikke nødvendigvis, at du kan eksportere det indhold, du opretter i deres indholdsmodul, som SCORM.

Låst til en LMS-leverandør

Hvis du ikke kan eksportere indholdet som SCORM, kan du ende med at blive låst til den pågældende LMS-leverandør. Dette kan begrænse din fleksibilitet og gøre det vanskeligt at skifte til en anden LMS-leverandør i fremtiden, hvis du skulle få brug for det.

Undersøg LMS'ets SCORM-understøttelse

For at undgå denne situation er det vigtigt at undersøge, om det LMS, du overvejer, understøtter eksport af SCORM-indhold, inden du vælger en leverandør. Det er generelt en god idé at lave indholdet i et separat forfatterværktøj, så du nemt kan eksportere og importere det til forskellige LMS'er efter behov

Om forfatteren