SCORM for dummies og travle mennesker

Hej, kære e-learning-nybegynder! Hvis du er ved at tage dine første skridt ind i den spændende verden af e-learning og føler dig en smule forvirret over tekniske udtryk som "SCORM", så er du landet det helt rigtige sted. I denne artikel vil vi forklare, hvad SCORM er, hvorfor det er vigtigt, og om det overhovedet er noget, du skal bruge tid på.

Her kan du høre Tomas forklare om SCORM på under 2 minutter:

Hvad SCORM?

SCORM står for "Sharable Content Object Reference Model" (hvilket alligevel ikke hjælper os meget, vel?). I en nøddeskal er SCORM en standard, der hjælper med at få e-learning-indhold til at spille pænt sammen med forskellige e-learning platforme - også kaldet Learning Management Systems (LMS'er). Læs mere om SCORM på den officielle hjemmeside.

Tænk på SCORM som en PDF-fil: ligesom en PDF kan indeholde alt fra et Word-dokument til en avanceret CAD-tegning, så er SCORM også et format, der sikrer, at du kan se e-learning-indhold på en masse forskellige platforme. Og ligesom med en PDF, kan du ikke redigere en SCORM-fil direkte.

Hvornår skal du bekymre dig om SCORM?

Hvis du skal i gang med at lave e-learning, er det vigtigt at kende til SCORM og tage stilling til, om det er relevant for dig. SCORM er især vigtigt, hvis du vil have et system, der kan administrere og rapportere elevernes fremskridt og præstationer. Dette gøres via et Learning Management System (LMS), som er en online platform til at administrere, levere og spore e-learning-kurser..

Sådan opretter du SCORM-indhold

For at lave SCORM-kompatibelt indhold skal du bruge et forfatterværktøj, som f.eks. Articulate Storyline. Forfatterværktøjer hjælper dig med at designe og udvikle e-learning-kurser og eksportere dem som SCORM-filer, som derefter kan importeres og afvikles i et LMS.

Hvornår skal du ikke bekymre dig om SCORM?

Hvis din e-learning ikke kræver tracking og rapportering af brugerens fremskridt, eller hvis du bare vil lave nogle simple instruktionsvideoer, så er SCORM måske ikke nødvendigt for dig. Der findes andre e-learning-formater og teknologier, der måske bedre passer til dine behov.

LMS og SCORM: En vigtig kombination

Et Learning Management System (LMS) er en platform, der bruges til at administrere, distribuere og rapportere e-learning. SCORM er en vigtig standard for at sikre, at dit e-learning-indhold fungerer problemfrit i forskellige LMS'er. Når du vælger et LMS, er det vigtigt at sikre, at det understøtter SCORM, så du kan få mest muligt ud af din e-learning.

Pas på 'dirty tricks' fra LMS-leverandører

Nogle LMS-leverandører siger at deres platform kan afvikle SCORM indhold. Men vær opmærksom på, at indhold, der er udviklet i platformens eget indholdsmodul, ikke nødvendigvis kan eksporteres som SCORM. Det betyder, at du kan blive låst til den pågældende LMS-leverandør. Sørg derfor for at undersøge, om LMS'et understøtter eksport af SCORM-indhold, inden du vælger en leverandør.

Hvad gør SCORM for dig?

SCORM gør det muligt at spore og rapportere elevernes fremskridt og præstationer. For eksempel kan du se, hvad en elev har svaret på et spørgsmål i en test, og om de har gennemført et modul. Hvis du ikke har brug for at gemme denne type information, har du måske ikke brug for SCORM.

Forfatterværktøj og LMS: To sider af samme sag

Når du laver e-learning, er det vigtigt at skelne mellem forfatterværktøjet, der bruges til at skabe indholdet, og LMS'et, som bruges til at administrere, distribuere og rapportere e-learning. Det er en god idé at holde de to ting adskilt, da det er indholdet, der tager længst tid at lave og har mest værdi. Hvis du bygger indhold direkte i et LMS og senere beslutter at skifte platform, kan det blive svært at flytte dit indhold.

Konklusion

SCORM er en vigtig standard inden for e-learning, der hjælper med at sikre, at dit indhold fungerer problemfrit i forskellige LMS'er. Hvis du skal i gang med at lave e-learning, er det vigtigt at kende til SCORM og tage stilling til, om det er relevant for dig. Hvis du ikke har brug for at spore og rapportere elevernes fremskridt, er SCORM måske ikke nødvendigt for dit projekt. Men husk at tænke fremad og overveje, om det kan blive relevant i fremtiden.

Har du spørgsmål så tag fat i os.  

Skal vi hjælpe dig med at udvikle SCORM e-learning, eller vil du lære at lave e-learning selv? Eller leder du efter et LMS der ikke ruinerer dig? 

Vi udvikler normalt SCORM e-learning ved hjælp at værktøjerne Articulate Storyline og Articulate Rise, men kan også lave specialløsninger og udvide mulighederne for hvad man kan med SCORM.

Du kan også blive klogere: SCORM: Den ultimative guide til ikke-teknikere

Om forfatteren