E-learning platform - sådan vælger du: En letforståelig guide til LMS

Online e-learning platforme kan være meget forskellige og tilpasset til forskellige behov. Learning Management Systemer (LMS) er en type af disse platforme, som giver brugerne mulighed for at administrere, distribuere og rapportere på online læring. Men med så mange forskellige typer af LMS'er til rådighed kan det være udfordrende at vælge den rigtige, da det afhænger af ens behov og mål. I denne artikel vil vi udforske de tre overordnede kategorier af LMS'er og hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type der passer bedst til dit formål.

Indholdsfortegnelse

Tre overordnede kategorier af LMS

Når du skal vælge en LMS-platform, er det vigtigt at forstå, hvilken kategori af LMS, du har brug for. Jeg har identificeret tre overordnede kategorier af LMS, nemlig forbruger LMS, akademisk LMS og virksomheds LMS. Hver kategori har sine egne karakteristika, funktionaliteter og formål.

Forbruger LMS-platforme er beregnet til individuelle brugere eller mindre organisationer. De har typisk en begrænset funktionalitet og er lette at bruge. Akademiske LMS-platforme er mere komplekse og kan håndtere større datamængder. De er ofte designet til universiteter eller andre uddannelsesinstitutioner, og de kan rumme mange forskellige typer af undervisningsmaterialer, opgaver og kurser.

Virksomheds LMS-platforme er designet til at opfylde de specifikke behov i en virksomhed. De kan integreres med andre systemer og software, og de har typisk funktionaliteter som rapportering, tracking og administration af medarbejderes træning og udvikling.

Når du har en klar forståelse af, hvilken kategori af LMS, der passer til dine behov, kan du bedre fokusere din søgning og finde en platform, der passer til dine specifikke krav og budget.

PS. I det følgende nævner vi e-learningstandarden SCORM. Hvis du slet ikke ved hvad det er så vil det være en god ide at læse SCORM for dummies og travle mennesker inden du går videre her.

Forbruger LMS’et

Hvis du er en udbyder af standard kurser og vil sælge dem til enkeltbrugere, skal du vælge en løsning, der understøtter salg og markedsføring i platformen. Det er vigtigt at overveje, hvordan du kan differentiere dig fra konkurrenterne og markedsføre dine kurser på platformen for at maksimere din indtjening. Det er også vigtigt at sikre, at din platform kan håndtere betalinger sikkert og på en brugervenlig måde.

Platforme som Simplero, Thinkific, Kajabi mfl. er eksempler på sådanne platforme. Disse platforme understøtter typisk ikke SCORM, men dette er ikke nødvendigvis et stort problem, da du typisk ikke vil afvikle dine kurser uden for disse platforme. Det kan dog være en god ide ikke at lave meget komplekst indhold i disse platforme og begrænse sig til videoer, der let kan konverteres til SCORM. Det vil muliggøre, at du både kan afvikle dit indhold til dine enkeltkunder i din egen platform, og at du kan give SCORM-pakker med dine kurser til afvikling i større kundernes eget LMS.

Skole LMS

I det akademiske miljø er platforme som Canvas LMS, Blackboard og open source-platformen Moodle mere relevante. Disse platforme er mere fokuserede på undervisning i formelle uddannelsesinstitutioner og inkluderer typisk masser af anden funktionalitet i platformen, såsom klasser, hold, elevadministration og opgaveaflevering. SCORM er sjældent særligt vigtigt i dette scenarie, da man typisk bruger en masse anden funktionalitet i platformen. SCORM er typisk "nice to have" og ikke afgørende.

Virksomheds LMS

Er designet til at uddanne medarbejdere inden for obligatoriske emner såsom GDPR og sikkerhed. Det bruges også ofte til onboarding af nye medarbejdere, code of conduct og lignende. En af fordelene ved Virksomheds LMS er, at du kan købe færdigudviklet indhold i form af SCORM-pakker fra eksterne leverandører, såsom programmerne i Office-pakken, som kan afvikles i dit eget LMS. Dine medarbejdere kan nemt gå et sted hen for uddannelse, og med SCORM kan du spore og dokumentere, at medarbejderne har gennemgået e-learningen. Læs evt. SCORM for dummies og travle mennesker hvis du lige vil have hurtigt forklaring på hvad det er.

Gratis LMS - en fjerde mulighed?

Vi har haft nogle kunder, der henvendte sig, efter de blev brændt af ved først at vælge en billig eller gratis LMS-plugins til Wordpress. En af disse var LearnDash. Problemet var, at selvom det understøttede SCORM, gemte det ikke meget af SCORM-dataene, hvilket gjorde det ubrugeligt for disse kunder. Generelt får man, hvad man betaler for, så vi anbefaler ikke disse. Se også Pas på 'dirty tricks' fra LMS-leverandører: Brug ikke det indbyggede værktøj til e-læringsindholdsproduktion, som også gælder for Wordpress LMS-plugins.

Brug forfatterværktøjer til at skabe indhold til din LMS

For at sikre høj kvalitet og fleksibilitet i dit e-learning-indhold kan det være en god ide at bruge et adskilt forfatterværktøj til at skabe indhold til din LMS-platform. På den måde kan du undgå at blive låst fast i en bestemt LMS-leverandør og let genbruge dit indhold på tværs af forskellige platforme.

Du kan finde en liste over nogle af de bedste forfatterværktøjer i vores artikel "Hvilke programmer skal man bruge for at lave e-learning i 2023?".

Pas på 'dirty tricks' fra LMS-leverandører: Vælg det rigtige værktøj til indholdsproduktion

Når du vælger et forfatterværktøj til at producere indhold til din LMS, er det vigtigt at være opmærksom på potentielle faldgruber ved at bruge indholdsmodulerne i selve LMS-platformen.

Nogle LMS-leverandører hævder, at deres platform kan afvikle SCORM-indhold, men det betyder ikke nødvendigvis, at du kan eksportere det indhold, du opretter i deres indholdsmodul, som SCORM.

Hvis du ikke kan eksportere indholdet som SCORM, kan du ende med at blive låst til en bestemt LMS-leverandør, hvilket kan begrænse din fleksibilitet og gøre det svært at skifte til en anden leverandør i fremtiden. For at undgå dette er det vigtigt at undersøge, om det LMS, du overvejer, understøtter eksport af SCORM-indhold, og lave dit indhold i et separat forfatterværktøj, så du kan eksportere og importere det til forskellige LMS-platforme efter behov. 

Hvordan fungerer Virksomheds LMS typisk?

Du kan uploade e-learning moduler, sende beskeder til brugere og bestemme, om et e-learning kursus er obligatorisk eller frivilligt for medarbejderne. Du kan også kombinere flere e-learning moduler til e-learning kurser og gruppe det til forskellige grupper. Du kan bestemme, om det skal tildeles automatisk til grupper af brugere og meget andet.

Eksempler på Virksomheds LMS inkluderer Cornerstone OnDemand og SAP Successfactors LMS. Men du behøver ikke altid bruge en stor og dyr Virksomheds LMS. Vores eget LMS, Activate LMS, er udviklet til at være et prisbilligt alternativ til de større løsninger.

Når du har sat e-learning indholdet op i et Virksomheds LMS, er det mest almindelige, at medarbejderne modtager en mail med besked om, at der er e-læring klar til dem.

Herefter logger medarbejderne på LMS via deres smartphone, tablet eller computer og gennemfører kurset. LMS gemmer forskellige informationer om medarbejdernes svar på spørgsmål og hvor lang tid, de har brugt på læringen. Det kaldes tracking, og det sikrer også, at medarbejderne kan genoptage læringen der, hvor de forlod e-læringskurset sidst.

Typisk funktionalitet for Virksomheds LMS inkluderer SCORM-kompatibilitet, registrering og rapportering af brugernes resultater og afsendelse af mails med kursusdiplomer, info om nye kurser eller rykkere, hvis en bruger har misset en deadline. Derudover vil man typisk gerne have automatiseret brugeradministration, f.eks.

Hvilket LMS skal du vælge?

Når du vælger en LMS-platform, skal du overveje dine behov og mål for dit e-learning-program. Hvis du ønsker at sælge onlinekurser til enkeltbrugere, vil en platform som Simplero eller Thinkific være en god mulighed.

Hvis du har brug for en platform til formel uddannelse på en uddannelsesinstitution, vil platforme som Canvas eller Moodle sandsynligvis passe bedre til dine behov.

Hvis du derimod er på udkig efter en platform til at uddanne medarbejdere inden for obligatoriske emner eller onboarding, er en Virksomheds LMS som Cornerstone OnDemand eller SAP Successfactors LMS måske den bedste mulighed for dig. Hvis du skal bruge Virksomheds LMS, er det vigtigt at sikre dig, at den er SCORM-kompatibel, så du kan spore og dokumentere medarbejdernes fremskridt og resultater i dine e-learning-programmer.

Afsluttende tanker

At vælge den rigtige LMS-platform til dit e-learning-program kan være en afgørende beslutning for din virksomhed eller organisation. Det er vigtigt at tage dig tid til at evaluere dine behov og mål for dit program, og at overveje de forskellige typer LMS'er, der er tilgængelige.

Giv os et kald hvis du har spørgsmål.

Du kan også læse mere om vores LMS, Activate LMS.

 

Om forfatteren