Hos Elearning Specialist har vi arbejdet med Articulate Storyline siden den første version kom på markedet i 2012. I løbet at den tid har vi selvfølgelig gjort os nogle erfaringer - som vi gerne vil dele med dig. Derfor har vi artikel samlet nogle af de vigtigste tips til at gøre dette lettere at arbejde med Articulate Storyline.
Lave en god player - og gem den.
Når du skal designe din player, er der et hav af tilpasningsmuligheder og det kan tage lang tid at få playeren til at se ud som man ønsker det. Men tag den tid det kræver og husk at gemme playeren, så du kan genbruge den igen og igen. Playeren kan også deles med andre. Det gør du ved at gå til player. Tryk på Current Player og vælge Export for at eksportere din player til en fil som du kan sende til andre. Og hvis du skal importere en player vælges du selvfølgelig Import.
Her i huset er vi af den overbevisning at playeren ikke må fylde for meget visuelt, da fokus skal være på indholdet. Derfor har vi lavet en simpel og clean player som vi tager udgangspunkt i når vi starter et nyt projekt. Så er det let at tilpasse den med de farver og fonte der passer til det pågældende projekt. (Nederst på denne side har du mulighed for at downloade vores player.)
Vær opmærksom på, at du i player indstillinger kan låse playeren i en fast størrelse uanset skærmopløsning. Man kan også sætte playeren til at skalere alt efter, hvilken skærmstørrelse brugeren har så den automatisk tilpasser sig. Det er godt at vide inden du skal bestemme dig for hvilken storysize dit projekt skal have.
Navngiv dine slides
Nu er du klar til at starte dit e-learningsprojekt og fra start af er det meget vigtigt at du navngiver dine scener og slides. Dels vil navnene på dine slides blive brugt som en menu og dels giver det dig overblik. Du kan dog i playerindstillinger give andre navne til dine slides i menuen, hvis du ønsker det. Det er i det hele taget en god ide at navngive alt man bruger i sit projekt. Grafik, lyde, billeder, speak, layers på timeline osv. skal navngives så du bedre kan finde rundt i sit projekt.
Hvad angår dine slides så kan du, ligesom i PowerPoint, lave slidemasters, hvis du fremover gerne vil arbejde med en fast designskabelon for de forskellige typer slides. Slidemasters er skabeloner, som dækker samtlige type slides man kan bruge i et e-learningsprojekt. Dem kan du designe så de kommer til at se ud ligesom du ønsker det og genbruge dem igen og igen.
Hvis du gerne vil vide mere om slidemasters kan du læse om det her: https://community.articulate.com/series/74/articles/articulate-storyline-360-user-guide-how-to-use-slide-masters
Arbejde med timeline og Cue Points
Når man arrangerer sine objekter som lag på timeline kan det godt være lidt svært at beholde det forkromede overblik. Et indlysende godt tip er naturligvis at være disciplineret og huske at navngiv de forskellige lag på timeline.
Da speak ofte er det sidste man sætter ind, er det en god ide at have sin speak konsekvent på det øverste layer. Det gør det meget nemmere når man skal time animationer og andet med det, som bliver sagt i speaken.
Jeg har gemt det allerbedste tip til sidst. Da jeg i sin tid fandt ud at dette, blev jeg ret begejstret, for det hjælper mig virkeligt med at overblikket.
Når man udvikler i Articulate Storyline bruger man ofte ret lang tid på at synkronisere animationer til det som bliver sagt i speaken så objekter bliver vist på det rigtige tidspunkt i forhold til speaken. Da det ofte kan være svært at se på lyden hvornår man skal vise et objekt, et det en god ide at bruge cuepoint på timeline.
De røde kasser på nedenstående screendump repræsenterer cuepoints.
Du kan oprette cuepoints ved at højreklikke på timeline og vælge Create Cue point at Playhead, men den letteste måde at lave cuepoints på er at bruge en keyboardgenvej.
Sådan gør du:
Klikker på play i timeline så du kan hører speak mens timeline kører (men altså uden at du din side i Preview)
Hver gang der skal ske noget, som hænger sammen med det, som bliver sagt, så trykker du på ”C” på dit tastatur for at sætte et cuepoint på timeline. Der vil så på timeline komme et nummeret cuepoint, så du ved at her skal der f.eks. starte en animation.
Men ”C” er langt fra det eneste keyboard shortcut. Du kan finde en liste med dem alle sammen her: https://community.articulate.com/series/74/articles/articulate-storyline-360-user-guide-how-to-use-keyboard-shortcuts
Håber du kunne bruge disse tips til noget. Send os en mail hvis du har et tip du synes skal med i denne oversigt.
Har du lyst til at lære mere?
Vi afholder kurser i Articulate Storyline, hvor du på én dag kan lære at lave e-learning med tekst, lyd, billede, animation, quizzer og interaktivitet.
Hvis du hellere vil lære det på egen hånd, vil disse artikler måske interessere dig.
- Selvbestemmelsesteorien. Den vigtigste teori du skal kende om læring.
- Tvangsdesign – hvordan man ikke skal designe elæring.
- Din hjerne er IKKE en computer - Predictive Coding
- Flick 2 learn. Hvorfor Interaktiv elearning IKKE altid er spændende e-learning
- Gamification
Hvis du vil vide mere om teknikken bag digital læring og e-learning, kan du læse vores Elearning FAQ.
... og leder du efter en leverandør til udvikling af e-learning - så giv os et praj.