NB. Jeg har opdateret, og omskrevet, denne artikel så der er mere fokus på motivation og læring. Den nye artikel finder du her. Du kan også læse videre og så læse den nye artikel bagefter.
Du kender det sikkert fra dig selv. Det dèr med at lære noget næsten på trods af omstændighederne og materialet. Dengang du lærte at spille guitar, selvom det gjorde sindssygt ondt i fingrene for hver eneste tone du spillede. Eller dengang du lærte navnene på ALLE nerverne i kroppen – på latin – ved at terpe – fordi du bare VILLE bestå en anatomieksamen. Eller dengang du blev ved og ved med at øve dig i at lave en bestemt dribling, indtil du kunne den – bare for at kunne mærke suset ved at kunne udføre den. (Og hvis du ikke kan nikke genkendende til disse eksempler er jeg sikker på at du har nogle andre.)
Fælles for disse beskrivelser er, at de viser at intet er så effektivt som MOTIVATION hvis man skal lære noget.
(Og) omvendt er det decideret op ad bakke at lære noget som helst uden motivation. Du husker måske din tysklærers ihærdige forsøg igennem mange år på at lære dig tysk grammatik, hvor du trods lærerens mange anstrengelser stadig havde svært ved at hitte ud af før-nutids-dativ-unter-twischen…. Eller noget i den retning:-)
Dr. BJ Fogg (The Persuasive Tech Lab at Stanford University) har lavet en graf/model der meget fint illustrerer den indlysende sandhed, at hvis man er tilstrækkeligt motiveret kan man udføre selv meget krævende handlinger, og tilsvarende, jo mindre motiveret man er, jo lettere skal opgaven være førend man kan få sig selv til at løfte en finger. BJ Fogg kræver at man spørger om lov hvis man vil vise grafen (frem for blot at vise den med kildehenvisning). Så derfor må du besvære dig med at klikke på linket her.
Det synes jo alt sammen egentligt ret ligetil og indlysende, men ikke desto mindre meget vigtigt. Men her i butikken kan vi godt lide at VIDE frem for at tro og mene, og tyer derfor til videnskaben for svar. Derfor vil jeg i denne og følgende artikler belyse forskellige videnskabelige teorier omkring motivation.
Selvbestemmelsesteorien
Edward Deci og Richard Ryan, der er professorer ved University of Rochester i staten New York, har over de sidste 30 år udviklet en teori der giver en god forståelse af hvad der motiverer mennesker. Teorien kaldes Selvbestemmelsesteorien (Self determination theory)
Iboende (Intrinsic) motivation kontra udefrakommende (extrinsic) motivation
Det var blandt andet studier om iboende motivation (Intrinsic) motivation der førte til dannelsen af Selvbestemmelsesteorien. Iboende motivation henviser til at udføre en aktivitet fordi det er interessant og tilfredsstillende I sig selv. I modsætning hertil står det at udføre en handling for at opnå et eksternt mål, kaldet udefrakommende (extrinsic) motivation. Jeg tror vi skal gå mere i detaljer med Iboende og udefrakommende motivation på et senere tidspunkt, men for nu vil det være tilstrækkeligt at fastslå at Iboende motivation er langt langt stærkere end udefrakommende motivation. Du er selvfølgelig mere motiveret til at gøre ting du selv har lyst til (se film, spille fodbold, spille musik, være sammen med dine venner), end til at gøre ting som du skal grund af eksterne faktorer (eksempelvis studere noget der ikke interesserer dig synderligt for at bestå en eksamen).
Selvbestemmelsesteorien siger at der er 3 parametre der betyder noget for hvordan vi mennesker opfører os:
Autonomy (Selvbestemmelse)
Muligheden for at bestemme over sig selv og sine handlinger. Autonomi betyder ikke uafhængighed af andre, og at et individ i nødvendigvis skal bestemme sig for at gøre noget ANDET end alle andre for at opfylde behovet for autonomi. Det betyder blot at man skal føle at det sker, er i overensstemmelse med det man VIL.
Competence (Mestring)
Det er motiverende i sig selv at blive god til noget. Det er derfor nogle mennesker øver sig i timevis på at spille guitar eller på at drible med en bold, bare fordi det er ”sjovt”. Det er dog også klart at det ikke er mestring af de samme ting der motiverer alle mennesker.
”Relatedness” (Purpose/Mening)
Det universelle behov for at interagere med, være forbundet med, og opleve omsorg af og for andre. Nogle kalder også dette parameter for Purpose, så en dansk oversættelse kunne være Meningsfyldthed.
Det er klart at der er forskellige aspekter af ovenstående der påvirker vores motivation – og at de jo spiller sammen. Eksempelvis kunne man forestille sig at man oplever at få højere social status hvis man bliver god til noget, det kan f.eks. være at spille guitar eller fodbold, og at man derfor bliver motiveret til at mestre disse færdigheder endnu bedre. (Vores omgivelser har også en enorm påvirkning af vores motivation og især på om den manifesterer sig i handling eller ej. Men det emne må vi tage fat i en anden gang.)
Hvad med Penge? De må da også have en betydning for motivation?
Penge betyder selvfølgelig noget, men der er nogle lidt sære sammenhænge:
Forsøg viser at så længe der tale om simple mekaniske handlinger, så fungerer penge fint som motivator. Men hvis der kræves bare et minimum af kognitive færdigheder, så fører et løfte om en høj belønning faktisk til dårligere præstationer end ved lavere belønning.
Og NEJ. Jeg taler IKKE for at man skal sænke folks løn for at hæve deres motivation, sådan hænger det naturligvis heller ikke sammen. Jeg siger blot at penge i sig selv ikke er motiverende, når først vi kommer over et niveau hvor pengene ikke længere er et problem (i forhold til at sikre basale menneskelige behov). Derfor skal man selvfølgelig sørge for at folk både er fornuftigt aflønnede – OG at de er motiverede igennem et miks af de 3 parametre.
I denne video uddyber forfatteren Daniel Pink på underholdende og tankevækkende vis de 3 Parametre, og hvordan penge spiller ind på motivation (10:47)
NB. Jeg har opdateret, og omskrevet, denne artikel så der er mere fokus på motivation og læring. Den nye artikel finder du her.
Har du lyst til at lære mere?
Vi afholder workshops i at udvikle god digital læring hvor vi tager afsæt i selvbestemmelsesteorien - men vi kommer ind på en række andre teorier, eksempelvis Predictive Coding.
Hvis du er interesseret i at læse mere om hjernen og læring, kan disse artikler måske interessere dig.
- Tvangsdesign – hvordan man ikke skal designe elæring.
- Flick 2 learn. Hvorfor Interaktiv e-learning IKKE altid er spændende e-learning
Hvis du vil vide mere om digital læring og e-læring, kan du starte med vores E-learning FAQ.
Leder du efter hjælp til at få udviklet e-læring, eller vil du gerne have et kursus om e-læring, hvor du lærer selv at lave e-læring - så kan vi også hjælpe dig