Hvad koster det at udvikle elearning?

Hvad koster det at udvikle elearning?

Før du læser dette bør du læse Hvor lang tid tager det at lave elearning?. Det vil give dig en ide om du leder efter prisen på en ”Elearning Ferrari” eller mere prisbevist udgave af elearning.

I undersøgelsen der nævnes ovenfor ” How Long Does it Take to Create Learning? by Chapman Alliance, blev der også spurgt hvor stor den estimerede gennemsnitlige INTERNE omkostning er. Her følger tallene

  • Instruktør ledet/Klasseværelses undervisning (ILT): $5934 (33.230 kr.)
  • Elearning – Niveau 1: $10.054 (56.302 kr.)
  • Elearning – Niveau 2: $18.583 (104.065 kr.)
  • Elearning – Niveau 3: $50.371 (282.078 kr.)

(Pris i kroner i parentes (dollarkurs 5,60))

Da undersøgelsen bygger på primært amerikanske og interne priser kan det være relevant at prøve at sætte det i en dansk kontekst. (Prisniveau og lønninger er generelt lavere i USA).

Lad os kigge på hvad det kunne koste, hvis vi i stedet tager udgangspunkt i undersøgelsen af hvor lang TID det tager at udvikle elearning. Hvis vi tager udgangspunkt i at vi vil lave en times elearning der ligger i den høje ende af Niveau 1 og den lave ende af Niveau 2. Det vil sige en times ”standard elearning” som tager mellem 80 og 140 timer at udvikle. Lad os sige 120 timer for eksemplets skyld. Nu kan du så gange med din eller din leverandørs timepris og så har du din pris… Enkelt ikke? Desværre er det også for enkelt, men lad os lige lege med tanken:

Hvis din leverandør tager 1000 kr. i timen så koster det 120.000 at få lavet et elearning kursus på en time.
Hvis du selv laver halvdelen af arbejdet (Analyse og Instructional Design osv.) så koster det kun 60.000 kr. Laver du endnu mere så koster det endnu mindre. Hvis du laver det hele internt til en kostpris på 300 kr./time så koster det 36.000 kr.

Som sagt er det meget forenklet, der er flere faktorer der spiller ind.
Eksempelvis varierer timepriserne i forhold til hvilke opgaver der skal laves. Typisk vil analyse og design være dyrere end grafisk arbejde og billedhandling. Derudover så får man ofte hvad man betaler for. Det kan bedre betale sig at hyre en meget dygtig grafisk designer til 1250 kr. i timen hvis han er dobbelt så god og dobbelt så hurtigt som en der skal have 800 kr. timen.

En anden faktor er at leverandører ofte tager sig betalt for usikkerhed, dvs. hvis et projekt er dårligt beskrevet vil man som leverandør lægge en buffer ind – især hvis der skal gives et fast pris.

Hvis du indhenter tilbud fra forskellige udviklere skal du også afsætte til at håndtere det.

En anden faktor er at det typisk vil tage længere tid til projektstyring jo flere personer der er involveret.
Projekter kan jo også gå galt af forskellige årsager, især hvis man ikke har erfaring fra tidligere opgaver, eller hvis det er ny teknologi osv. Så et projekt kunne i et worst case scenario måske løbe op i det dobbelte eller mere, og i det halve hvis det er best case.
Så der er en hel del elastik i svaret, men vi håber alligevel at det kan bruges til noget.

 

Har du lyst til at lære mere?

Hvis du vil vide mere om digital læring og e-læring, kan du starte med vores Elearning FAQ

Hvis du er interesseret i at læse mere om motivation og læring kan disse artikler måske interessere dig.

 

Leder du efter hjælp til udvikling af e-learning, eller vil du gerne have et kursus om e-learning, hvor du lærer selv at lave e-læring - så kan vi også hjælpe dig.

Om forfatteren