Esbjerg Kommune – Fra langt kursus til effektiv adfærd

Hvordan går man fra halvanden times kursus til ni minutters video – og samtidig får større effekt?

Da Esbjerg Kommune kontaktede os, ønskede de hjælp til at tilpasse et eksisterende kursus til ledere om sygefravær, som var udviklet af en anden kommune.

Opgaven lød simpel: Oversæt og tilpas materialet.

Kurset varede halvanden time – og selvom det var fint lavet, blev vi hurtigt i tvivl, om det var dér, man fik mest adfærd for indsatsen.

Sygefravær er nemlig ikke kun et regelsæt, man skal huske udenad. Det er et område præget af følsomhed, dilemmaer og praktiske udfordringer, hvor det vigtigste er at ændre adfærd hos både ledere og medarbejdere.

I Esbjerg arbejdede de allerede med en sygefraværsmodel (1-5-14), hvor lederne tager kontakt på bestemte sygedage.

Vi foreslog derfor noget helt andet: Drop kurset – fokuser på adfærd.

Den idé var de heldigvis med på i Esbjerg Kommune.

Sammen med dygtige udviklingskonsulenter fra Esbjerg Kommune samlede vi nogle ledere, tillidsvalgte og arbejdsmiljø-eksperter til en workshop for bedre at forstå de udfordringer og barrierer, der stod i vejen for at følge modellen.

Efter workshoppen implementerede Esbjerg Kommune selv flere adfærdsfremmende løsninger, der ikke handlede om læring. Det kunne f.eks. være at sende automatiserede mails til relevante personer, simplificere regler og vejledninger mm.

Udover disse tiltag stod det klart, at der stadig var behov for tydelig kommunikation om sygefraværsreglerne til både medarbejdere og ledere.

Derfor udviklede vi tre korte, letforståelige informationsfilm, explainere, i animationsværktøjet Vyond. Den samlede varighed var ca. 9 minutter – en markant reduktion sammenlignet med det oprindelige ønske om et halvanden times kursus.

Det var billigere at udvikle og havde samtidig større effekt.

Animationerne var ideelle, fordi de kunne formidle følsomme situationer realistisk uden at virke dramatiske eller utroværdige, hvilket ofte sker med rigtige skuespillere.

Filmene fokuserede på at skabe klare forventninger, eksempelvis omkring kontakten på første sygedag, og afmystificerede bekymringer, medarbejderne kunne have – som frygten for at miste jobbet.

Vi er stolte af det gode samarbejde og det færdige produkt. I sidste ende handlede det om at gøre tingene enkle, relevante og direkte anvendelige – uden at spilde nogens tid.

Og sygefraværet? Ja, det falder faktisk (selvom vi nok ikke kan tage hele æren).

Du kan se videoerne her:

Regler for Sygefravær

Hyppigt sygefravær

Langvarigt sygefravær