Hvad er mikrolæring?

Inden for mikrolæring er ideen, at man over en periode gentagne gange bliver præsenteret for ganske små bidder af information, man skal lære, eller opgaver man skal udføre. Disse små bidder af information kaldes ofte learning nuggets – og det lyder jo meget appetitligt. Ideen er god, da læring ikke er en hændelse, men en proces, der kræver tid. Når det, der kræves af modtageren oven i købet er i mikrostørrelse, er chancen for, at den rent faktisk udføres større, i hvert fald i teorien. 

Mikrolæring kan implementeres på mange måder. Det kan være i form af mails, SMS, små videoer osv., der sender learning nuggets til modtagerne henover en kortere eller længere periode.

Som med alle andre former for læring er det typisk ikke mediet, men indholdet, der afgør, om det bliver en succes. En mail med en velovervejet tankevækkende, relevant tekst kan være mere effektiv end en video eller et ”smart” læringsspil med dårligt indhold.

Jeg har tidligere arbejdet en del med mikrolæring som situeret læring. Situeret læring betyder, at læringen er integreret i de daglige aktiviteter, i modsætning til egentlig undervisning. Som jeg har skrevet om andetsteds, var jeg involveret i en virksomhed, hvor vi udviklede en mobilapp til medarbejdere i detailhandlen og sendte dem opgaver hver dag, som de skulle løse i løbet af dagen. Opgaverne var praktiske opgaver, der skulle løses ude i ”den virkelige verden”, hvorefter medarbejderne kunne dele deres erfaringer med at løse opgaven inde i appen. Opgaverne havde typisk sigte på at lære medarbejderne at yde bedre service eller blive bedre til at sælge. Medarbejderne skulle ofte løse de samme opgaver og havde mulighed for at ’like’ og kommentere deres kollegers opgaveløsninger. På den måde fik vi også flettet et socialt element ind i læringen. Endelig sørgede vi også for at have et lederspor, også implementeret som mikrolæring, der sikrede at butikslederne kunne understøtte medarbejdernes læring.
Mikrolæring kombineres ofte med gamification-elementer. Det kan man blandt andet se et eksempel på i en mobil-app som DuoLingo. DuoLingo kan man bruge til at lære sprog ved at løse små sprogopgaver på ens mobiltelefon. Appen giver dig påmindelser om at huske at lave opgaver hver dag.

Jeg ved ikke, om du har prøvet DuoLingo eller lignende apps?

Jeg har prøvet DuoLingo. Jeg gjorde det primært for at se, om det virkede, og sekundært fordi jeg syntes det kunne være sjovt at lære at tale italiensk.

Hvad var resultatet?
Lad os bare sige, at mine italienskkundskaber stadig ikke er særligt veludviklede.
Det, der skete i praksis for mig var, at selvom opgaverne for så vidt var gode og sjove nok, så var jeg ikke tilstrækkeligt motiveret for at lære italiensk til, at jeg ydede den nødvendige indsats.

Jo, måske i starten, men når appen efter en uge mindede mig om, at jeg skulle lave italiensk - måske på et tidspunkt, hvor jeg var midt i noget andet – så udskød jeg det. Til sidst fik jeg dårlig samvittighed af påmindelserne og endte derfor med at slukke for dem. Jeg har prøvet en del andre apps, der fungerede lidt på samme måde, men hvor det man skulle lære, var andre ting eksempelvis meditere, dyrke motion, hjernetræning mm. Mine erfaringer med disse apps ligner mine erfaringer med DuoLingo.
Man kan ikke lære noget som helst. bare fordi stoffet bliver præsenteret i små doser eller bliver pakket ind i et spil, uden at man er tilstrækkelig motiveret til - og har mulighed for - at gøre en indsats, når man bliver mindet om det. Præcis som det forholder sig med alle de andre former for læring.

Men hvis modtageren er motiveret, og indholdet er designet med de praktiske omstændigheder in mente, kan mikrolæring være en fin metode til at fastholde modtagerens engagement i et stofområde, gerne som supplement til andre former for læring.

 

Har du lyst til at lære mere?

Hvis du vil vide mere om digital læring og e-læring, kan du starte med vores Elearning FAQ

Her er nogle artikler om forskellige typer digital læring som du måske vil finde interessante.

Hvis du er interesseret i at læse mere om motivation og læring kan disse artikler måske interessere dig.

Leder du efter hjælp til udvikling af e-learning, eller vil du gerne have et kursus om e-learning, hvor du lærer selv at lave e-læring - så kan vi også hjælpe dig.

Om forfatteren