Hvilke programmer skal man bruge for at lave e-learning?

20. marts 2023: Jeg har lavet en opdateret version af denne artikel. Du finder den her: Hvilke programmer skal man bruge for at lave e-learning i 2023?

E-læring udvikles normalt med det man kalder et forfatterværktøj, på engelsk et authoring tool.

Et forfatterværktøj er et værktøj hvor man kan samle tekst, lyd, billede, video i det man kunne kalde multimediepræsentationer. Man kan også lave interaktive elementer, eksempelvis quizzer og publicere indholdet til SCORM standarden.

Der findes mange forskellige forfatterværktøjer. Det hedengangne onlineopslagsværk www.elearningatlas.com havde i november 2019 knap 250 forskellige værktøjer. Mit bud er at det er for alt lavt sat og at tallet snarere er mindst dobbelt så stort. Kort fortalt er så er der to store leverandører af E-læring forfatterværktøjer og så et hav af mindre producenter og Open Source produkter.

Heldigvis kan det ret hurtigt koges ned til nogle få relevante værktøjer.

Articulate Storyline

I 2012 udkom der første version af Articulate Storyline. Det var en revolution. Før første gang havde man et værktøj der både var rimeligt let at lære at anvende, produktivt at arbejde med og hvor man samtidig havde meget høj grad af fleksibilitet og tekniske muligheder. Indtil da var det sådan at hvis et produkt var let at lære og let at bruge, så var det typisk ret begrænset hvad man kunne. Man arbejdede i prædefinerede skabeloner med ringe mulighed for at fravige eller udvide det skabelonen gav mulighed for. Og omvendt var produkter med høj fleksibilitet typisk svære at lære at anvende, og ikke særligt produktive at arbejde med. Man skulle være lidt programmøragtigt for at bruge dem, og sådan så de også ud. Brugergrænsefladen i Articulate Storyline er tydeligt inspireret af Microsoft PowerPoint hvilket gør det let og intuitivt at gå i gang med. Det er er god balance mellem valgmuligheder og brugervenlighed, hvilket gør at det er meget produktivt at arbejde med, og man har stadig mulighed for at programmere meget avancerede løsninger - men det er der normalt ikke brug for.

Det er tydeligt at firmaet bag Articulate Storyline har haft en klar vision for at lave et sammenhængende produkt fra starten. Det er også tydeligt at e-læring og Storyline er deres hovedprioritet: I forhold til mange andre amerikanske teknologivirksomheder har de en ret god support og de har arbejdet målrettet på at opbygge mange gode ressourcer online hvor brugere kan hjælpe hinanden og udveksle tips og tricks. De kommer rimeligt hyppigt med gratis opdateringer med fejlrettelser og nye features.

Articulate Storyline 360

I 2014 udkom Storyline 2, og i 2016 blev Storyline indlemmet i Articulate 360, som er en suite indeholdende flere produkter, under navnet Articulate Storyline 360. Samtidig skiftede Articulate deres licensmodel til at være et abonnement som man skal betale årligt, et kontroversielt skridt på det tidspunkt.  Formentligt for at imødegå kritikken udkom Articulate Storyline 3 i 2017 som kan købes med et engangsbeløb uden løbende abonnement. I al væsentlighed så er Storyline 360 og Storyline 3 identiske med nogle få udtagelser. Den væsentligste forskel er meget naturligt at der i Storyline 3 ikke medfølger adgang til de øvrige ressourcer der følger med i Articulate Storyline 360 suiten, f.eks. adgang et online mediebibliotek med 1,5 millioner billeder og meget andet.

De øvrige produkter i Articulate 360 suiten er:

Articulate Rise 360

Et online forfatterværktøj der meget let at bruge, men i forhold til Articulate Storyline har man noget færre muligheder. Rise er skabelonbaseret og der er ret begrænset hvad man har mulighed for at ændre i forhold til funktionalitet og design. Til gengæld er det meget let at bruge, og kan faktiske lave noget rigtigt fint indhold med Rise, især hvis man inkorporerer video. Rise har to fordele i forhold til Storyline. Den altoverskyggende forskel er at indholdet er responsivt hvilket betyder at det ændrer størrelse - og placering - afhængigt af hvor stor en skærm det vises på. Det betyder helt konkret at hvis du skal lave indhold der skal vises på en mobiltelefon, så er Rise i mange tilfælde et bedre valg end Storyline. Når det er sagt, så kan Storyline indhold faktisk over vises på en mobiltelefon, men indholdet er ikke responsivt, men skalerer så det passer i størrelsen. Hvor StoryLine er et program man installerer på computeren så Rise er er et online værktøj som du arbejder med igennem browseren.  En af fordelene ved det er at Rise tillader flere brugere at samarbejde i samme platform. Rise kan publicere indhold til LMS (SCORM), Web og PDF. Rise har adgang til det samme online mediebibliotek med de 1,5 millioner billeder som Storyline har.

Articulate Replay 360

Articulate Replay gør det let at optage det der sker på din skærm, samtidig med at du optage dig selv vha. computerens webcam.  Ideelt til at optage at du laver en powerpoint præsentation som du gerne vil lægge på nettet. Meget let at arbejde med, meget enkle redigeringsmuligheder. I forhold til proffessionelle videoredigeringsværktøjer så komme det til kort. Men man kan lave en rimeligt fin kvalitet på næsten ingen tid. Articulate Replay er et program som installeres på din computer og hvor du arbejder med filerne lokalt. Indholdet publiceres som video i MP4 format, ikke som SCORM pakker og du kan ikke lave interaktivt indhold eller quizzer med Articulate Replay. Det er heller ikke meningen med produktet. Du kan sagtens integrere en video du har produceret med Replay i Storyline eller i Rise.

Peek 360

Peek er et program der lader dig optage det sker på din computerskærm og uploade det til Review 360 (se næste program) så du kan dele din optagelse med andre.  Anvendelsesmulighederne er ikke så store.

Review 360

Review er til gengæld virkeligt anvendeligt. Det er et online værktøj som du kan bruge når der skal læses korrektur af dit indhold. Det er superlet at bruge: Du publicerer indhold til Review 360 fra eksempelvis Storyline eller Rise. Deler et link med dem der skal lave korrektur. De kan nu se det indhold og kommenterer direkte i Review, og du kan svare dem på deres kommentarer. Et meget anvendeligt værktøj

Articulate Studio 360

Lader dig udvikle e-læring fra PowerPoint. En ”forløber” til Storyline hvis relevans, efter min mening forsvandt da Storyline kom på markedet.

Samlet set er Articulate 360 suiten nærmest umulig at komme uden om hvis man skal lave e-læring.

Adobe Captivate

Første udgave udkom i 2002 under navnet RoboDemo og blev købt af Adobe i 2004 af Adobe og omdøbt til Captivate. Adobe er et kæmpefirma som mange måske kender mange fra deres mange grafiske værktøjer som eksempelvis Photoshop eller Illustrator. Det er også Adobe der står bag ved pdf og flash formaterne. RoboDemo blev oprindeligt udviklet som et værktøj til ar lave screen capture, altså optage hvad man foretager sig på skærm på en lille video med henblik på at udvikle undervisning i at anvende software. Siden da kom der understøttelse for udvikling af andre slags e-læring. Jeg har brugt Captivate i mange år og også undervist andre i at bruge det, men jeg må indrømme at det ligger noget tid tilbage.  Jeg stoppede i sin tid med at bruge det for jeg synes at brugergrænsefladen er unødvendigt svær at finde rundt i, selv for en erfaren bruger, og så synes jeg at det bærer præg af at være et gammelt produkt der har udviklet sig ved knopskydning fremfor en sammenhængende vision. Jeg synes også at man kan fornemme at e-læring og Captivate kun er et lille hjørne af Adobes kæmpeforretning og at det derfor nogen gange bliver ladt lidt i stikken.

Trods denne kritik er Adobe klart et af de bedre produkter på markedet.  Det kan virkeligt mange ting og er rimeligt stabilt at arbejde med. Det er det eneste seriøse alternativ til Articulate Storyline som jeg kan komme på. Men som du måske har gættet så bruger vi Articulate Storyline og Rise.

Findes der gode, gratis, forfatterværktøjer?

Jeg researcher jævnligt hvad der findes af forfatterværktøjer, og er selvfølgelig særligt interesseret i gode gratis produkter. Min konklusion er at jeg synes ikke der er nogen af de gratis produkter jeg har set der er umagen værd. Enten er de lidt svære at bruge med enten en programmøragtig eller meget skabelonagtige tilgang. Det, man sparer i forhold til at købe en licens til Articulate 360, formøbler man hurtigt i tabt produktivitet og dårlig kvalitet.

En anden ting du skal overveje når man vælge forfatterværktøj: Hvis du vælger et produkt der ikke har et stort firma i ryggen, så risikerer du at udviklingen på dit forfatterværktøj stopper - og at du så står i en situation hvor du ikke kan opdatere dit indhold.

Andre værktøjer til digital læring

Det er vigtigt lige at huske på at mennesker jo godt kan få information fra og lære af digitale materialer uden at det nødvendigvis behøver at være SCORM kompatibelt. Ovenstående produkter har SCORM som omdrejningspunkt, men hvis det ikke er vigtigt for dig og bare gerne vil have en enkelt introduktionsvideo til nye medarbejdere til at ligge på din virksomheds intranet, så grib din mobiltelefon og lav en video. Eller lav en digital præsentation. Her er en nogle værktøjer som jeg synes er relevante at nævne i kontekst af digital læring/formidling, men som ikke er SCORM kompatible. Og så er det værd at bemærke at indholdet i mange af nedenstående værktøjer kan indlejres i forfatterværktøjer, eksempelvis som video.

Vyond - tidligere GoAnimate

Vyond er et online værktøj som du kan lave film med. Du har garanteret set en film der er lavet med Vyond før da de bliver brugt til mange såkaldt Explainer videoer. Vi er ret vilde med Vyond. Det er let at lære at lave videoer der ser levende ud. Det er ret hurtigt at arbejde med. Der er et væld af baggrunde, objekter og personer at vælge imellem.

Tegningerne fås i tre ”streger”:

  • Contemporary, der er ret neutral.
  • Business friendly, der er tegneserieagtig men på en god måde der fint kan bruges i forretningsmæssig sammenhæng
  • Whiteboard Animation, der bruger sort/hvide stregtegninger

Det er muligt at lave egne tilpassede personer og det er også muligt at uploade egne grafikker og lyde. En af de ting vi er mest vilde med, er at hvis man trækker en person ind i en scene er det ikke bare et stillbillede. Figuren bevæger sig en lille smule i løbet af scenen, også selvom man ikke ”beder” den om det. Ikke så meget bevægelse at det forstyrrer, men nok det til at det ikke bliver kedeligt at se på.  Det ville være rart hvis man kunne tilføje elementer, eksempelvis logoer til personer, men det er eneste anke. Udover at vi ikke forstår hvorfor tjenesten skiftede navn fra GoAnimate til Vyond. Begge dele er til at leve med…

Vyond integrerer fint med eksempelvis Articulate Storyline og Rise.

Fik jeg sagt at vi er ret vilde med Vyond?

Prezi

Et online værktøj til at lave mindre præsentationer med.  Gode Prezi præsentationer ser ret overbevisende ud. Ideen i Prezi er at man har hele sin præsentation på ét stort digitalt lærred, og så bevæger man ”kameraet” rundt på dette lærred og zoomer ind og ud. Det er især fint at bruge hvis man netop vil vise sammenhænge mellem elementer visuelt. Det er rimeligt let at lære, men som med mange andre ting så kan man godt bruge lang tid på at lave en god præsentation.

VideoScribe

Kender du de videoer hvor der er en hånd der tegner alt det der vises på skærmen? Men mindre at det var håndtegnet, er det sandsynligvis lavet med VideoScribe. VideoScribe er et program man installerer og afvikler fra en PC. Det er relativt let at bruge. Man kan importere sine egne billeder ind i men man kan også bruge billeder fra det medfølgende biblitek af stock billeder. Jeg synes de er lidt outdatede at se på. Man kan heldigvis slå ”tegne-hånden” fra således at billeder bliver tegnet frem på magisk vis. Det er rat for hånden kan godt blive lidt irriterende at se på i længden. Jeg synes det er et fint værktøj, men måske har det haft sin tid.

Sway

Sway er et gratis online værktøj fra Microsoft der hvori du blandt andet kan lave præsentationer. Meget let at bruge. Ret begrænsede muligheder for hvad man kan lave, men det er et fint lille værktøj til mindre præsentationer.

 

Synes du der mangler et værktøj på denne side?

Så kontakt os og fortæl os hvorfor vi skal tjekke dit yndligsværktøj ud.

 

Har du lyst til at lære mere?

Vi afholder kurser hvor du kan lære at udvikle e-learning. 

Hvis du hellere vil lære det på egen hånd, vil disse artikler måske interessere dig.

Hvis du vil vide mere om teknikken bag digital læring og e-learning, kan du læse vores Elearning FAQ.

... og leder du efter hjælp at udvikle spændende e-learning, eller vil du gerne lære at lave spændende e-learning selv - så giv os et praj.

 

Om forfatteren