Nudging – For meget af det gode?

Nudging er det nye inden for regulering af vores adfærd. Grønne fodspor på jorden viser dig vej til skraldespanden, gule tapestriber sørger for at du venter på høflig afstand i banken og i toiletkummen sørger en lille flue for, at du ikke tisser ved siden af. Nudging bruges dog også andre steder, og her reklameres der hverken med farver, fluer eller striber, for at man ”puffes” til at træffe bestemte valg.


I vores samfund har vi gennem flere årtier hyldet evnen til kritisk og aktiv stillingtagen. Kritisk stillingtagen forudsætter at man træffer nogle bevidste valg. Men hvad med alle de valg der – uden at vi ved det – bliver truffet for os? Og hvad med det faktum, at vi som mennesker faktisk er på ”automatpilot” i vores tænkning stor del af tiden?
Man tænker ikke meget over, at vi i hverdagen ’nudges’ overalt hvor vi går; i supermarkedet, hvor bestemte placeringer af varer, får os til at vælge bestemte ting, når vi ser Netflix og tv, på Facebook, når vi køber ind på nettet, når vi spiller spil på smartphone eller tablet og et hav af andre steder.

Formålet med undervisningsmaterialet ”Det Indre Kompas” er at gøre elever i skolernes ældste klasser i stand til at tage kritisk stilling til de ’tilbud’ de møder i det offentlige rum og til de situationer hvor man ’nudges’ til en bestemt adfærd, og hvor ens frie valg bliver påvirket i det skjulte.

Undervisningsforløbet, som er under udvikling, er på ca. 12 timer, og lægger sig op ad danskundervisningens undervisning i reklamer og medier.

Kontakt os for at høre mere.

Hmmm... Hvad nu?

Vi håber at du har set noget du synes var din tid værd og får lyst til at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig.

Vi har knap 20 års erfaring indenfor læring, der gør en forskel, så vi kan helt sikkert også hjælpe dig.  Giv os et kald på 86 18 48 66 og lad os hjælpe dig godt videre.